De publieke sfeer in de 21e eeuw. Hannah Arendt als gids voor professionals

Jeanette Hartman, uitgebreide recensie in Journal of Social Intervention (3 juni 2021)
“In De publieke sfeer in de 21e eeuw bespreekt Henriëtta Joosten, met behulp van Hannah Arendt, wat de digitale revolutie betekent voor het publieke gesprek over de wereld, het gesprek waarin gezamenlijk vorm gegeven wordt aan de samenleving en waarin onze democratie vorm krijgt […] In vier hoofdstukken neemt ze de lezer mee in een beschrijving van het belang van een publieke sfeer, in de bedreigingen daarvan door ontwikkelingen in de informatie- en communicatietechnologie (ICT) en de uitdagingen die er zijn voor zowel professionals als ICT-vormgevers om antwoorden te zoeken voor die risico’s.”

Genomineerd voor de Hypatia-prijs 2020
Tweejaarlijkse prijs voor het beste en meest prikkelende en actuele filosofieboek geschreven door een vrouw.

Genomineerd voor de Socratesbeker 2019
Deze prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Fleur Jongepier, recensie in Trouw (11 december 2019)
“… Dit is zonder meer een toegankelijk geschreven boek dat wel specifiek richt op ICT-professionals, maar zeker niet tot dat publiek hoeft te worden beperkt. Het biedt een laagdrempelige kennismaking met een aantal concepten van Hannah Arendt en doet een serieuze poging haar werk relevant te maken voor vraagstukken rondom digitalisering en automatisering.”
Dezelfde recensie verscheen ook op bijnaderinzien.

Maurice Limmen, voorzitter Vereniging Hogescholen (11 november 2019)
Reactie van Maurice Limmen op De publieke sfeer in de 21e eeuw. Hannah Arendt als gids voor professionals – getoond tijdens het symposium ‘De publieke sfeer in de 21e eeuw’ op 11 november 2019, De Haagse Hogeschool.

Peter-Paul Verbeek (schreef ook het voorwoord)
“Ik heb genoten van je boek!”

Leonard Geluk, voorzitter College van Bestuur van De Haagse Hogeschool
“Belangrijk denkwerk met grote maatschappelijke – menselijke! – waarde. Van harte aanbevolen!”

En…

Podcast: Henriëtta Joosten spreekt in aflevering 2 van de ISVW-podcast over Hannah Arendt. Luister ’m hier via Spotify

Nieuws ‘De publieke sfeer in de 21e eeuw: wat voor wereld creëren we met ict?’ KNVI – Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals, 5 december 2019

Interview ‘Technologie zet publieke sfeer onder druk‘ Interview met Henriëtta Joosten door Rian van Heur, AG Connect, platform voor IT’ers, 11 november 2019.

Interview ‘Uiteindelijk zijn we mensen’ Interview met Henriëtta Joosten door Martijn Tamboer, H | Nieuws, 7 november 2019